Tekst: Margriet Rutgers.
De Pier in Scheveningen is grotendeels weer open. Na een tijdelijke sluiting op last van de brandweer hebben de nieuwe eigenaars achterstallig onderhoud verricht. Zij zijn met ondernemers bezig dit icoon in zee nieuw leven in te blazen met horeca, winkeltjes én met culturele evenementen. Tenslotte waren er vroeger op de Pier al muziekoptredens met bands uit onze beatstad en er was de roemruchte discotheek Belle Amie. Het TodaysArt festival 2015 strijkt het weekend van 24 t/m 27 september neer op de Pier en de Electriciteitsfabriek in Den Haag.
In de overzichtsexpositie ‘ZERO: Let Us Explore the Stars‘, tot november in het Stedelijk Museum, kwam de Pier weer op mijn netvlies. ZERO is een internationale avant-gardistengroep die in de jaren ’50 en ’60 experimenteerde met innovatieve materialen en media. Kunstenaars als Lucio Fontana, Yves Klein en Otto Runge, wilden kunst een nieuwe toekomst geven en vormden een internationaal, bevriend kunstenaarsnetwerk. Ik stuitte in een zaal op een filmpje over het project ‘Zero op zee’ aan de Scheveningse kust op en rond de Pier.
ZERO op zee
De Piermanifestatie was destijds georganiseerd door de Haagse internationale galerij Orez (omkering van ZERO) in de Javastraat (nu: het Louis Couperus Museum). Ongeveer 50 kunstenaars uit 25 landen deden mee. De Nederlandse variant: de Nulgroep, bestond uit kunstenaars als Armando, Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Jan Hendrikse.
De erfenis van ZERO is springlevend
Deze manifestatie was eerst gepland voor eind 1965, maar werd uitgesteld tot het voorjaar van 1966. Uiteindelijk viel het project in het water, wegens het slechte weer en financieringsproblemen. De uitvoering van de plannen verspreid over de pier, het strand, de zee én in de lucht, vonden de eigenaars van de Pier toch te kostbaar. Sommige schetsen en maquettes werden tentoongesteld in de galerie, maar de geplande ‘visionaire multimedia-installatie’ redde het niet.
Springlevend
Vijftig jaar later strijkt de elfde editie van TodaysArt neer op de Pier met visuele kunst, performances, interventies, clubavonden en presentaties, in de geest van ZERO. Een nieuwe generatie internationale kunstenaars zal er hun sitespecifieke werken presenteren.
Ook is er in samenwerking met het Stedelijk Museum een tweedaags symposium: ‘ZEROnow: A symposium on the Topicality of ZERO’. De tweede dag van dit symposium vindt plaats op de Pier, de eerste sessies zijn in het Stedelijk Museum met onder andere Rem Koolhaas. Enkele deelsessies heten bijvoorbeeld: ‘Hack the body’, ‘Sensory Experience and Enhanced Realities’.
Researchstudio Failed Architecture geeft op de Pier een workshop over de Noordzee: Excavating the North Sea’. Deze studio onderzoekt nieuwe perspectieven op allerlei soorten lege ruimtes, zo ook op de Noordzee en er is een programma over de relaties van mensen tot de zee in geografisch en symbolisch perspectief.
De Scheveningse Pier, baken in zee, is dus binnenkort het platform van een eigentijdse interdisciplinaire kunstmanifestatie. De erfenis van ZERO is springlevend.
Zie voor het programmaoverzicht: todaysart.nl/2015
Lees ook het artikel TodaysArt reanimeert voormalig ministerie
Margriet Rutgers is journalist en tekstschrijver
Recente reacties