Tekst: Christien Stoker.
“Als je wandelt door een stad merk je dat een stad bestaat uit mensen.” Dat schrijft een van de lezers van The Guardian Cities afgelopen zomer in het artikel ‘A good wander unveils the wonder of a city’: readers on urban walking. Wandelen helpt je nadenken, het maakt je minder alleen en bang, het geeft een gevoel van verbondenheid en het laat de geschiedenis en schoonheid van de stad zien. Het geeft een gevoel van ‘hier hoor ik thuis’. Met aandacht en met anderen door je eigen stad wandelen: dat is de essentie van Jane’s Walk. In mei van dit jaar kun je voor de 2e keer aan dit festival meedoen.
Jane Jacobs
Begin jaren ’60 van de vorige eeuw zette de Amerikaanse sociologe en journalist Jane Jacobs de wereld van cityplanning op zijn kop. In tegenstelling tot de stedenbouwers in die tijd, maakte zij zich sterk voor het kleinschalige en voor diversiteit in onze buurten. Een buurt waar kinderen op de stoep spelen, mensen elkaar kennen en waar wonen, werken en plezier maken op dezelfde plek gebeurt. Haar ideeën presenteerde ze in het boek “The Death and Life of Great American Cities”. Naast schrijven ging ze ook daadwerkelijk de barricade op, ze voerde slim actie tegen het asfalt van cityplanner Robert Moses in New York. Dankzij Jane Jacobs is de wijk Greenwhich daar nu nog een beetje Jordanees. Het had niet veel gescheeld of New York was in de jaren ’60 in stukken gehakt door een enorme snelweg.
Kleinschalig en divers
Toen Jane Jacobs in 2005 overleed, namen haar vrienden het initiatief om haar ideeën en werk levend te houden. En daar past niets beter bij dan een festival van wandelingen dat haar naam draagt. Want zelf kijken en mensen in de stad spreken, is de beste manier om te ontdekken wat zij nodig hebben en fijn vinden. Steden ontwerp je niet vanuit een kantoor en rond een vergadertafel. Je moet er op uit! Kijken, luisteren en vooral uitgaan van wat er al is, de intrinsieke kracht en waarden van een wijk als vertrekpunt nemen.
Jane’ s ideeën passen erg goed bij deze tijd waarin we weer terug willen naar het authentieke, het lokale en zelf-doen. Dus voor elkaars kinderen zorgen, samen een buurttuin opzetten of een energiecoöperatie en oud cultureel erfgoed een nieuwe bestemming geven: dat is op en top Jane Jacobs!
Jane’ s Walk: internationaal festival van ‘walking conversations’
Het festival Jane’s Walk startte klein in Toronto. Al gauw volgenden andere steden in Noord-Amerika. En Inmiddels doen bijna 200 steden mee over de hele wereld, waaronder Den Haag en dit jaar ook Rotterdam en Utrecht. Elk eerste weekend van mei wandelen stadgenoten met elkaar door de stad. Mensen leiden hun buren rond langs de plekken die voor hen bijzonder zijn, mensen die meewandelen delen weer hun verhalen en ervaringen. De gesprekken zijn minstens zo belangrijk als het wandelen zelf. Een Jane’ s Walk wordt ook wel een ‘walking conversation’ genoemd. En waar die over gaat? Dat bepaal je zelf, samen en het ontstaat gewoon…
In 2014 maakte ik in New York kennis met Jane’ s Walk. Ik mocht de Municipal Arts Society – een 100-jaar oude stichting die zich inzet voor de leefbaarheid van de stad – gedurende 6 weken helpen bij de organisatie van Jane’ s Walk. Bijna 200 wandelingen hadden we daar. Een unieke ervaring en ik was ‘hooked’. Eenmaal terug in Den Haag heb ik het festival hier opgezet. Omdat ik geniet van het wandelen door de stad en dat graag wil delen. En ook omdat ik wil bijdragen aan een grotere verbondenheid in mijn stad zodat we weerbaarder zijn in deze onzekere tijden. Als City Organizer help ik anderen een wandeling op te zetten en te leiden en doe ik de promotie via de website en (social) media.
Familiebedrijven in de Bomenbuurt: springlevend
Zelf leid ik een wandeling langs familiebedrijven in mijn Bomenbuurt. De mooiste verhalen kom ik tegen. Over hoe een slager voor de oorlog het vlees wat dreigde te bederven, begroef in de duinen en hoe Ringfoto Focus in de jaren ‘70 de foto’s van Prins Claus afdrukte vanwege zijn bijzondere camera. Maar de wandeling gaat ook over het heden. In de Fahrenheitstraat zijn onlangs nieuwe kiosken verrezen voor onder meer Otten Groente en Fruit. De opa van de huidige eigenaar Jan Otten liep begin 20ste eeuw over de Prinsengracht met bananen op zijn schouders. Hij werd ook wel ‘de Bananenkoning’ genoemd. Twee generaties later heeft Otten de hipste kraam van Den Haag. Tijdens de wandeling vertelde hij er vorig jaar al trots over.
Leid een Jane’s Walk!
Om concreet te worden: ik wil Den Haag laten bruisen begin mei door met veel mensen te wandelen en zo elkaar en onze stad beter te leren kennen. Vorig jaar hadden we al 15 wandelingen. Vind jij het dit jaar leuk om mee te doen, een wandeling te leiden op 5, 6 of 7 mei? Ik help je daar graag bij. Je kunt ook prima zelf aan de slag en al je wandeling online zetten. Deze powerpoint helpt je op weg en ik ben bereikbaar voor vragen en tips via christien@sylt.nl of 06 28905089.
Eind april vind je op www.janeswalk.nl alle wandelingen waar je aan kunt meedoen. Het festival is non-profit en meedoen is gratis. Meer informatie en een impressie van vorig jaar vind je op www.janeswalk.nl.
‘A good wander unveils the wonder of a city’: readers on urban walking. The Guardian Cities, augustus 2016
Jane’ s Walk werkt samen met Platform Stad, HaAC en de Dag van de Architectuur Den Haag (Jane’ s Walks maken onderdeel uit van het programma).
Bron beeld: Christien Stoker
Recente reacties