Na een architectenselectie kreeg Corine Keus Architect in november 2016 opdracht voor het ontwerp van de transformatie van het voormalige Philips gebouw aan de Fruitweg in Den Haag. Het gebouw is eind jaren ’50 ontworpen door Architect Dirk Roosenburg en oorspronkelijk gebouwd voor de industriële productie van Telecom apparatuur. Het gebouw kenmerkte zich door de robuuste betonnen constructie en de geheel glazen gevels. Het gestapelde concept van de industriële productie was innovatief voor die tijd.
In de jaren ’90 werd het gebouw volledig getransformeerd tot kantoren. De glazen gevels werden voor 2/3 met panelen dicht gezet en er werden verlaagde plafonds in de hoge verdiepingen gehangen. De transparantie van het gebouw – een van de meest oorspronkelijke kwalitatieve onderdelen – is door de verbouwing in de jaren ’90 volledig verdwenen.
Transparante gevel met zonnepanelen
Het ontwerp van CKA heeft de transparantie aan het gebouw terug gegeven en daarnaast is er een meer open en toegankelijke plint gerealiseerd. De nieuwe invulling van de bestaande gevel geeft de oorspronkelijke kwaliteit terug maar biedt ook een nieuw duurzaam en innovatief leven aan het gebouw door energie voorziening van transparante zonnepanelen.
Voor de indeling van de verdiepingen is een flexibel bouwsysteem ontworpen op basis van een kassenbouw systeem en aluminium sandwich wandelementen. De brandvertragende scheidingen zijn uitgevoerd als transparante zwarte houten kozijnen waardoor er een volledig zicht over de verdiepingen is ontstaan. De nieuwe entree vormt de gezamenlijke ontvangsthal. In deze ontvangsthal is er een vide gerealiseerd waardoor er een doorzicht is ontstaan door het gebouw en een veel opener karakter heeft gekregen. Op deze manier is het gebouw zichtbaar toegankelijk geworden. Fase 1 van de transformatie is eind 2018 opgeleverd.
Maatwerk bouwsysteem voor industriële bedrijven
Het gebouw is vanaf 2016 in herontwikkeling en zal de komende jaren verder ontwikkeld gaan worden als bedrijfsverzamelgebouw voor voedselproductie en circulaire processen. De oppervlakte bedraagt 9000 m2.
De rol van CKA is in dit project die van een regisseur-architect. De vestiging van industriële bedrijven vraagt hier om maatwerk, zowel bestemmings-technisch als bouwkundig. Met het flexibele bouw systeem dat CKA hiervoor ontwikkeld heeft, kan hier voor elk specifiek bedrijf op een juiste manier op in gespeeld worden.
Op de begane grond en 1e verdieping is textielverwerkend bedrijf I-Did gevestigd, een bedrijf dat oude kleding recyclet tot een nieuw (akoestisch) materiaal, vilt en isolatie. Op de 2e verdieping bevinden zich nog bestaande kantoren, deze zullen het komende jaar herontwikkeld worden. Op de 3e verdieping is de helft van de oppervlakte in gebruik door de Kookfabriek, de ander helft zal het komende jaar ook ingericht worden als kleinere bedrijfsruimtes. Op de 4e verdieping zijn voedsel producerende bedrijven gevestigd zoals zwammen kwekerij Haagse Zwam. Op de 5e verdieping is Copiatek gevestigd, een circulair /sociaal bedrijf in de IT apparatuur. De 6e verdieping is een open etage met balkon en is in gebruik door de koffiebranderij, en café – restaurant, binnenkort wordt hier ook een bierbrouwerij gevestigd. Op de 7e verdieping heeft de kas 2 gebruiksfuncties: horeca en agrarische functie.
Opdrachtgever: The New Farm
Aannemer: Breumelhof bouw & D.C. van den Boogaard
Overige betrokken partijen:
DGMR
Foto’s: Christian van der Kooy
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.
Recente reacties