De nieuwe huisvesting voor de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in het getransformeerde gebouw van het ministerie van Binnenlandse zaken, geeft studenten en medewerkers van De Universiteit Leiden een bijzondere studeer- en werkplek midden in het centrum van Den Haag. Het onderwijs sluit nauw aan op de thema’s die de stad Den Haag kenmerken als Internationale Stad van Vrede, Recht en Veiligheid en als centrum van het Nederlandse openbaar bestuur en International Governance.
Studio Leon Thier Architectuur/Interieur maakte met medewerking van StudioLEFT het interieurontwerp voor Universiteit Leiden waarin ontmoeting centraal staat. De blikvanger in de riante entreehal, een brede tribunetrap waarop debatten en samenkomsten kunnen worden georganiseerd, getuigt hiervan. Via de tribunetrap kom je op de tweede verdieping boven in een centraal gebied met restaurant. Aan dit centrale gebied grenzen de twee grote auditoria en – om zoveel mogelijk kansen te bieden voor menselijke interactie – is er op de tweede en derde verdieping een ‘free flow’-gebied gecreëerd. Hier worden besloten onderwijsruimten afgewisseld met een meanderend landschap van studieruimten. Een mengeling van verschillende soorten studieplekken met rechthoekige- en ronde tafels, hoge tafels, projectkamers, overlegplekken, studienissen, stille studieplekken en een bibliotheek, zorgen voor een gevarieerd studielandschap. Dit landschap ligt als een U-vorm rondom de centrale binnentuin.
Door de ‘free flow’-opzet over de volledige diepte van het gebouw dringt daglicht ver door en is er altijd zicht op de binnentuin. De binnentuin biedt studenten en staf de mogelijkheid om midden in het centrum van Den Haag te kunnen genieten van een groene buitenruimte: een ruimtelijke kwaliteit die bovendien het Campus-gevoel versterkt. Op de derde verdieping vind je de overige onderwijsruimten, studiegebieden en werkplekken. De vierde en vijfde verdieping zijn ingedeeld voor docenten en staf. De indeling is een afwisseling van 1- en meer persoons kamers, gecombineerd met concentratie- en overlegplekken en een open werklandschap. Aanvullend zijn er op de vijfde verdieping twee onderwijslabs gerealiseerd.
Kenmerkend in het interieur is de toepassing van bamboe voor wanden, kozijnen en maatwerkmeubels: zo wordt warmte toegevoegd aan de lichte basis van het door Geurst & Schulze architecten ontworpen casco. Een diversiteit aan losse meubels zorgt voor kleur en oriëntatie binnen het geheel en geeft sfeer aan de ruimtes. De afwisselende accentverlichting vormt een welkome aanvulling op de basisverlichting en maakt het interieur tot een sfeervol geheel. Door de ramen en puien die van vloer tot plafond lopen ademt het gebouw een open sfeer en is er overal zicht op de stedelijke omgeving, op markante plaatsen in het gebouw zijn ontmoetings-, vergader- en studieplekken gecreëerd.
De collegezaalstoelen, die de fabrikant vanwege positieve reacties heeft opgenomen in de collectie, zijn gefabriceerd naar ontwerp van Studio Leon Thier. Doorgaande panelen met aansluitende rugleuningen zorgen voor een rustig beeld van doorgaande rijen. Toehoorders zijn hierdoor goed zichtbaar voor de spreker. Het ontwerp is minimaal en strak, maar door de knik in de rug biedt de stoel veel zitcomfort.
Opdrachtgever: Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
Ontwerp: Studio Leon Thier architecture/interior m.m.v. StudioLEFT Leon Thier, Floor Thier, Evelyne Lankhorst Aannemer: 3B grootkeukentechniek, Akma Akoestische panelen, Arpalight (verlichting), Bouwbedrijf Huurman Leiden, Bremen Bouwadviseurs (bouwmanagement), Brok interieurbouw, Colt International, Finesse Parketvloeren, Gerko Tribunes & Afbouw, Gispen (losse inrichting), Heijmans (aannemer casco), Hospitality Design, IHC Interior (vaste inrichting), JD Staal, Maasdam, Maasmond, Qbiq (aannemer systeemwanden), Technimeubel/Mobelli Contract Seating (auditoriumstoelen), Wurks Eindgebruiker: Universiteit Leiden Overige betrokken partijen: BVL Projects, Geurst & Schulze architecten, Halmos adviseurs, LPB Sight, akoestiek, Veldhoen+Company, Zonneveld Ingenieurs
Fotografie: Peter de Ruig
Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.
Recente reacties