interieur hofjeswoning van Studio Suit

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Hofjeswoningen Westeinde – studio suit

In een van de oudste straten van Den Haag rehabiliteerde studio suit drie 19e-eeuwse hofjeswoningen – voorheen in gebruik als bedrijfsruimten en garages. Basis van de interventie was het bestaande, in de loop der tijd gevormde karakter van het gebouw – van de oorspronkelijke eenvoud van 19e-eeuwse arbeiderswoningen tot het industriële karakter van 20e-eeuwse bedrijfsruimten. Daaraan is we een nieuwe laag toegevoegd, om hedendaagse, comfortabele stadswoningen te maken.

Met de transformatie tot stadswoningen is toegevoegde waarde voor de opdrachtgever geleverd in een doordacht architectonisch ontwerp. Het project sluit aan bij studio suit’s voortgaande onderzoek naar hedendaagse interventies in bestaande gebouwen.

Exploitatiehofje

Vermoedelijk zijn rond 1850 de eerste woninkjes in het exploitatiehofje aan het Westeinde gebouwd. De slechte woonomstandigheden waren berucht – de bewoners betaalden hoge huren voor kleine woningen zonder stromend water, verwarming en elektriciteit. In tegenstelling tot de statige herenhuizen aan de straat die de hogere klassen huisvestten, zijn de drie hofjeswoningen gebouwd in eenvoudige stijl, vrij van ornamenten. De begane grond was in gebruik als pakhuis. Men woonde op de verdieping. Het zoldertje onder de houten kap werd als opslag voor turf en hout gebruikt. In 1961 zijn de huisjes onbewoonbaar verklaard en vertimmerd tot werkplaats, opslag en autostalling.

Ontwerp hofjeswoning door studio suit

Hergebruik

Uitgangspunt bij transformatie was niet om het gebouw in originele staat te herstellen maar om voort te bouwen op de bestaande situatie. Zo is de stenen schil geheel behouden en hergebruikt. Nieuwe ramen en deuren in geanodiseerd aluminium brengen ordening in de gevel en maken de woningindeling opnieuw leesbaar. Het strakke aluminium contrasteert mooi met het oude, ruwe pleisterwerk. Het industriële materiaal versterkt het karakter van het rechttoe rechtaan gebouwde pand, terwijl de warme champagnetint mooi bij de witte gevel past.

Van binnen zijn de woningen niet heel groot, daarom zit er veel denkwerk in de ideale plattegrond. De klassieke woningindeling is omgedraaid – met slapen beneden en wonen boven. Zo blijft de woonverdieping vrij van verdere indeling in ruimtes voor een open plattegrond met flexibele woonruimte.

Comfortabel en gezond wonen

Moderne stadswoningen vragen om optimaal wooncomfort in een gezonde leefomgeving en minimalisatie van het energieverbruik. Het warmteverlies van de woningen wordt beperkt door goede na-isolatie van de gebouwschil en nieuwe HR++ ramen. Een zuinige CV ketel in combinatie met vloerverwarming vermindert het verbruik verder. Een vraaggestuurd mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor gezonde binnenlucht zonder dure bouwkundige ingrepen.

Minimale middelen – maximaal resultaat

Hergebruik van het bestaande gebouw was noodzaak. Onbruikbare en vervallen bouwdelen zijn afgepeld en waar nodig een nieuwe, hedendaagse laag toegevoegd. Maximaal rendement met het beschikbare budget was het uitgangspunt. Een subtiele benadering doch radicale transformatie – van armzalige arbeiderswoningen tot energiezuinige en comfortabele stadswoningen.

interieur hofjeswoning westeinde

Opdrachtgever: Koenraadt Poorter
Architect: studio suit, Constructeur: Buro Broersma, Aannemer timmerwerken: Kuyt/Van der Plas, Aannemer gevel: Schouten kozijnen, Installaties: Helm Ruijgt

Fotografie: Jeffrey Pak, Jan Willem Schouten

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kan nog tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*