geveldetail nieuwbouw badhuisstraat ontwerp studio leon thier

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Badhuisstraat supermarkt en woningen – Studio Leon Thier architecture/interior

Vroeger, wanneer je vanuit Den Haag via het Scheveningse Bos naar Scheveningen reisde, kwam je uit op het plein waaraan Scheveningen Dorp lag. Van dat historische plein was onlangs niet veel meer over dan een chaotisch verkeersknooppunt. De ambitie van Studio Leon Thier was om Scheveningen een plein terug te geven en de hoek van de Badhuisstraat een mooi nieuw gebouw dat samen met het voormalige GAK-gebouw de poort naar de Badhuisstraat vormt.

Het nieuwe bouwvolume volgt de rooilijnen van de bestaande bebouwing in de Hoge Prins Willemstraat en de Badhuisstraat. Door afronding van de hoeken van het hoofdvolume komt het gebouw vrij te staan van de bestaande bebouwing. Zo neemt het gebouw een markante positie in aan het plein, maar past het tegelijkertijd naadloos in het bestaande stedelijke weefsel. Vanuit dezelfde gedachte is het bouwdeel aan de Badhuisstraat vormgegeven als een rij ‘klassieke’ panden passend in het beschermde stadsgezicht van de Badhuisstraat.

voorgevel woningen en supermarkt badhuisstraat

De entree van de ondergrondse parkeergarage ligt aan het plein parallel aan de Hoge Prins Willemstraat. De gebouwplint biedt ruimte voor een -supermarkt en draagt zo bij aan de levendigheid van het plein. Het bouwdeel is opgetrokken in donkerrood metselwerk en wordt gekenmerkt door hoge vensters.

De parkeergarage bestaat uit twee ondergrondse parkeerlagen en biedt bezoekers van de supermarkt en bewoners voldoende parkeergelegenheid. Op de verdiepingen boven de supermarkt zijn zesenzestig wooneenheden gerealiseerd. De wooneenheden worden beheerd door stichting LIMOR en zijn bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een beschermde leefomgeving die er onder begeleiding kunnen wonen. Diverse ondersteunende functies, zoals een gemeenschappelijke ruimte en werkruimten voor stichting LIMOR en een gemeenschappelijke ruimte voor de medewerkers van de supermarkt, zijn geplaatst op de verdieping van het bouwdeel aan de Badhuisstraat. De plint van dit bouwdeel biedt ruimte voor de expeditie-ingang van de supermarkt. De besloten ‘hof’ aan de achterzijde van de bouwvolumes is open voor alle gebruikers en geeft hen de mogelijkheid om te genieten van rust en groen midden in de stad.

binnenhof woningen badhuisstraat studio leon thier

De gevel van de supermarkt op de begane grond is typisch ‘Haags’ bekleed met natuursteen dat op diverse plekken is voorzien van het wapen van Scheveningen. Het metselwerk van de daarboven gelegen verdiepingen is opgetrokken in een zandkleurige steen, waarmee een link wordt gelegd naar de kleur van de nabij gelegen duinen en het strand. De gevels van de woningen hebben aan de woon- en slaapkamer een ‘frans balkon’ met grote vensters. Hierdoor is er vanuit de woningen een mooi zicht op het plein, op Scheveningen en op de zee. Schuifbare zonweringspanelen completeren het gevelbeeld. Bewoners kunnen de schermen naar eigen inzicht verschuiven en zo de mate van zonlichttoetreding en privacy in hun woonruimten regelen. Deze gebruikersvrijheid zorgt zo voor het afwisselende gevelbeeld. Daglicht dringt door tot diep in het gebouw dankzij de langgerekte lichtstraat en de open vides in de middenzone van het gebouw.

Opdrachtgever: Hoogvliet Beheer BV
Ontwerp: Studio Leon Thier architecture/interior Leon Thier, Rigobert Nivillac m.m.v. Hans Kalkhoven Aannemer: Heilijgers Bouw Eindgebruiker: Hoogvliet (supermarkt), LIMOR (woningen), BKS Parking (parkeergarage) Overige betrokken partijen: BAM Advies; Eangineering, Binder Daktuinen B.V., Bureau Veldweg BV, Sweco Nederland, HET architectenbureau, Royal HaskoningDHV, Schouten Hazerswoude BV, Technion Adviseurs, Van Dorp Installaties, Vastgoedgilde bv, Verkerk Groep B.V.

Fotografie:

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kan nog tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*