Kloet 3 is een eigentijds onder architectuur gebouwde tussenwoning gebouwd op een kavel in Deelplan 20 Ypenburg Den Haag.
Ruimtelijk concept
Van buitenaf is het huis een speelse compositie van verschillende groottes van raamopeningen, een erker en een industriële stadse baksteen. Intern is het huis georganiseerd rond een centraal serviceblok, een atrium waar de gemeenschappelijke ruimtes op alle verdiepingen ruimtelijk met elkaar verbonden zijn om meer interactie tussen de familie te stimuleren. De trappen van het atrium eindigen in een buitenaf niet zichtbaar dakterras. Een reeks speelse raamopeningen filtert daglicht in deze centrale atriumruimte.
Overal in de tussenwoning ervaart men het ruimtelijke concept van de woning. Op de begane grond bevindt zich een kamer scheidend service-element. Dit dienende element is gematerialiseerd in dezelfde industriële baksteen als de buitenzijde. De verschillende raamopeningen geven zicht als een panorama van binnen naar buiten en veel natuurlijk licht.
Programma
De begane grond bestaat uit een open leefruimte. De ruimte wordt opgedeeld door een service-element waarin zich de meterkast, het toilet en de voorzieningenwand van de keuken zich bevinden. Naast het kookeiland bevindt zich het eetgedeelte. De eerste verdieping bevat 2 slaapkamers, een toilet en badkamer. De tussenverdieping boven de woonkamer heeft een slaap/werkkamer. Hierboven bevindt zich het dakterras. Op de tweede verdieping is er een kantoorruimte, slaapkamer en tweede badkamer.
Split level
De woonkamer aan de tuinzijde heeft een split level om extra daglicht en een ruimtelijk gevoel te creëren. Hier ervaart men de verschillende trappen naar boven in het atrium. Door de combinatie van de split-level structuur, het atrium en de trappenhuizen zijn de verschillende woonlagen met elkaar verbonden in één doorlopende ruimtelijke beleving.
Dakterras
Op het dakterras ervaar je de interactie tussen de industriële bakstenen en de speelse zwarte aluminium raamprofielen. Het representeert het gevoel van het huis als een plek met een geweldig uitzicht op het natuurgebied aan de achterkant en tegelijkertijd het stedelijke gevoel van het ruimtelijk concept.
Duurzaamheid
Het uiteindelijke doel van het ontwerp is het creëren van een energiezuinige tussenwoning met een gezond binnenklimaat met respect voor de bewoners van het gebouw en de natuurlijke omgeving.
Architect: Global Architects
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Best Bouw
Overige betrokken partijen: De Nis
Foto’s: Alfred Lor
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door Frisia Makelaars en gemeente Den Haag.
Recente reacties