Het pand is een tussenwoning in het Statenkwartier, gebouwd eind negentiende eeuw. Het is onderdeel van een blok van zeven gelijkwaardige herenhuizen. Allen opgebouwd uit een brede beuk links en een smalle beuk rechts. Ondanks deze gelijkwaardigheid zijn de voorgevels zeer gevarieerd en rijk opgebouwd. Geen enkel huis is hetzelfde. Veel onderdelen zijn authentiek. Groot verschil met de originele toestand van circa 120 jaar geleden is dat de meeste panden hun decoratieve torenspits of koepel zijn verloren die oorspronkelijk op de smalle beuk stond.
Nummer 32 was in deze reeks een vreemde eend in de bijt. In 1925 is de voorgevel van de brede beuk op de verdiepingen verbouwd. De oorspronkelijke gevel was identiek aan nummer 56. Hiervoor in de plaats kwam op de eerste verdieping een ronde erker op de plek waar ooit een balkon zat. Op de tweede verdieping kwam een balkon met een ronde gefaceteerde balustrade met overnaadse houten delen. Het resultaat is een geveldeel dat detoneert door vorm en kleur met de oorspronkelijke gevel. Daarnaast was de uitbouw slecht gedetailleerd en was de bouwkundige kwaliteit zeer laag.
De opdrachtgever had de hoge ambitie om het gehele pand op te knappen, te verduurzamen en in stand te houden als groot en hoogwaardig familiehuis. Hiervoor is de woning zowel aan de voor- als achterzijde uitgebreid en opgeknapt. De onderdelen uit 1925 zijn verwijderd en hiervoor in de plaats is een nieuwe gevel gebouwd op de eerste en tweede verdieping. Daarnaast is de torenspits teruggebracht en bekleed met zinken losanges. Aan de achterzijde is een kleine uitbreiding gemaakt in combinatie met een aantal constructieve doorbraken. Op deze wijze ontstaat een open en vloeiende ruimte waarin de woonkamer, keuken en tuin op elegante wijze samenkomen.
De woning is volledig opnieuw geïsoleerd met onder andere houtvezelplaten met een capillair open systeem voor een optimale vochthuishouding in de schil. De woning is tevens voorzien van vloerverwarming, PV panelen en een WTW installatie. Hierdoor heeft de woning een A+ energielabel en is voorbereid op een gasloze installatie. Het project is een mooie case study hoe om te gaan met het verduurzamen van architectonisch erfgoed.
Architect: Queeste
Opdrachtgever: Aerona Real estate
Aannemer: Innerwood
Overige betrokken partijen: Constructeur: Constructie en meer, Bouwfysica: S&W
Foto’s: Pascale van Reijn
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.
Recente reacties