In januari 2021 heeft atelier PRO haar kleinste project opgeleverd, het Haagse Hopje. In tegenstelling tot de meer algemene lezing is dit Haagse Hopje geen hard snoepje met een koffie-karamelsmaak, maar een multifunctionele speel-o-theek van ongeveer 60 m². Het paviljoentje bevindt zich in het Deltaplantsoen in de Haagse Rivierenbuurt – dat ook dienst doet als speelplein van Kindcentrum O3.
Haagse Hopjes zijn omgebouwde zeecontainers waar speelgoed aan kinderen in de basisschoolleeftijd wordt uitgeleend. Een concept dat is overgenomen van het Rotterdamse project Duimdrop. Het eerste Haagse Hopje in Den Haag werd in mei 1996 geopend, waarna er meerdere van dit soort paviljoentjes over de stad zijn uitgerold. Achterliggende gedachte is dat de plekken waar kinderen buiten schooltijd buiten spelen veilig moeten zijn. De Haagse Hopjes brengen niet alleen speelgoed maar ook toezicht, waardoor de pleinen waar ze zich bevinden veilig, toegankelijk en aantrekkelijk worden voor kinderen – en in het bijzonder voor meisjes.
Aanvankelijk ging men er vanuit dat de Hopjes een tijdelijke voorziening zouden zijn, en daarom is gekozen voor zeecontainers omdat deze makkelijk te plaatsen zijn. Maar het enorme succes van de Hopjes heeft er voor gezorgd dat ze niet meer weg te denken zijn uit de wijken en bij de verschillende basisscholen – zo ook in de Haagse Rivierenbuurt.
Als logisch vervolg op de oprichting van Kindcentrum O3 – ook naar ontwerp van atelier PRO – heeft het bureau de tijdelijke ‘spelcontainer’ in het Deltaplantsoen herontworpen als een permanent, hoogwaardig paviljoentje. Dit permanent maken van de speel-o-theek was een belofte van de Gemeente bij de ontwikkeling van het Kindcentrum, en werd breed gedragen door de gebruikers van O3 – o.a. scholenstichting SCOH, woningbouwcorporatie Haag Wonen, kinderopvangorganisatie DAK en bewonersorganisatie Rivierenbuurt/Spuikwartier.
Het nieuwe Haagse Hopje vormt een ensemble met O3 en sluit aan bij het grotere plan voor de Rivierenbuurt. Het Hopje wordt niet alleen buiten schooltijd gebruikt door de kinderen uit de wijk, maar dient ook als ‘buitenlokaal’ voor O3, dat het Deltaplantsoen als speelplein gebruikt. Zo ‘leeft’ het gebouwtje de hele dag door.
Een bijzonder onderdeel van het ontwerp is de doorlopende geperforeerde gevelbekleding van verdiepingshoge aluminium panelen. Deze verbergen het verweerde metselwerk van een Trafo van Stedin die nu is geïntegreerd in het ontwerp, maar tegelijkertijd toegankelijk blijft voor onderhoud. Het terrasdeel aan de westkant is voorzien van een pergola met hergebruikt zitmeubilair uit het Deltaplantsoen, waardoor er een prettige chillplek is ontstaan voor kinderen én hun ouders.
Architect: Atelier PRO architekten
Opdrachtgever: Schoolstichting SCOH onderwijs en peuterspeelzalen
Aannemer: Forma bouw
Overige betrokken partijen: Adviseur akoestiek/bouwfysica brandveiligheid: DGMR, Constructeur: IMd Raadgevende adviseurs, Installatie adviseur: Spijker Klimaattechniek
Foto’s: Luuk Kramer en Mădălina Băghiceanu
NB. Dit project is ingezonden buiten mededinging. De architect maakt deel uit van de jury voor de Berlagevlag 2023. Alle inzendingen geven samen een interessant overzicht van wat er is gebouwd in Den Haag tussen 2021 en juli 2023.
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.
Recente reacties