“Onze jaren ’30 woning – Authentiek en Duurzaam. Van het gas af – isoleren – natuurlijke materialen.” Zo presenteerden de eigenaren van deze vrijstaande woning hun ambities op het bouwbord na aankoop van de woning. Deze voormalige beheerderswoning is overgebleven na sloop en nieuwbouw van een school aan de Vliet. De woning was in een dusdanige staat dat een totaalrenovatie voor de hand lag, waardoor het ook uitermate geschikt was om totaal te verduurzamen.
De grootste slag in de verduurzaming is gemaakt, door een uitbreiding aan de zij- en achterkant te ontwerpen. In dat goed geïsoleerde nieuwbouwgedeelte bevinden zich de belangrijkste leefruimtes op de begane grond, die de meeste verwarming nodig hebben. Ook biedt het plaats aan de installatieruimte voor onder andere de warmtepomp. Tevens kunnen er op het platte dak vrijwel onzichtbaar zonnepanelen geplaatst worden, zodat die niet op het bestaande rode dakvlak hoeven te komen.
De diepte van de luifel is zo gekozen, dat er in de zomer weinig zon instraling is, om opwarming te voorkomen. De laagstaande winterzon komt wel binnen om bij te dragen aan de verwarming van de woonkamer. De dakrand aan de luifel is gedetailleerd met een daktrim uit het zicht, achter twee verspringende blank houten boeidelen.
Houtbouw versus jaren ‘30
De gevel van de uitbreiding is vormgegeven met dragende blank houten kozijnen met triple glas en de houten balklaag in het zicht. Aan de buitenzijde zijn de grote ramen en dichte delen afgewerkt met verduurzaamd houten latten. Hierdoor is er een mooie open relatie met de tuin ontstaan en een uitstraling die het meest doet denken aan moderne Scandinavische architectuur.
In de bestaande woning zijn nieuwe kozijnen met triple glas geplaatst met de oorspronkelijke profilering en met glas in lood. Er zijn dikke voorzetwanden geplaatst met natuurlijk isolatiemateriaal en afgewerkt met leemstuc. De diepe vensterbanken en deuren zijn met originele aftimmeringen afgewerkt. Ook bij de lichtschakelaars en in de keuken- en kleurkeuze zijn de jaren ’30 teruggebracht.
Concept en samenwerken
In een vroeg ontwerpstadium is een sterk concept neergelegd, wat later in het proces houvast bood om afwegingen te maken bij de veelheid aan keuzes die er gemaakt moesten worden bij dit ambitieniveau met een beperkt budget. Door tijdens het ontwerp al nauw samen te werken met de aannemer, een duurzaamheidsadviseur en een installatieadviseur en leveranciers kon er op elk onderdeel een afweging gemaakt worden in duurzaamheidsniveau, budget en uitstraling. Hierdoor is de woning zowel duurzaam in zijn energieprestatie, tijdens de bouw en tijdens het gebruik, als duurzaam in zijn authenticiteit en architectuur.
Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Van Vliet bouw en advies
Duurzaamheidsadviseur: Hofman Technisch Advies
Foto’s: Roos Bolleboom
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.
Recente reacties