De locatie van De President was in het verleden de thuisbasis van veel bekende internationale bedrijven, maar de kantoorgebouwen stonden al jaren leeg. Met de herontwikkeling van de gebouwen en de nieuwe invulling van het Verhulstplein werd er een nieuwe impuls gegeven aan een deel van Den Haag met veel potentie. Tijdens de ontwikkeling is er alle aandacht aan gegeven om dit project tot een prettige woonomgeving te maken, met een plan met meerwaarde voor bewoners en de omgeving.
De President biedt ruimte aan 133 vrije sector huurappartementen en 24 koopappartementen, waarvan 2 penthouses. De koopappartementen bevinden zich op de 9e tot en met de 15e verdieping en hebben een uniek uitzicht de omgeving. De koopappartementen variëren in oppervlakte van circa 70 m² tot 185 m², en de buitenruimtes variëren van circa 7,5 m² tot 14 m². In de onderbouw is voor iedere woning een eigen parkeerplaats beschikbaar, met op de begane grond eenvoudig toegankelijke gezamenlijke fietsenstallingen.
Welstandsgebied ‘wederopbouwarchitectuur’
Voor de architectonische uitstraling van ‘De President’ zijn twee stijlkenmerken uit het verleden bepalend voor het ontwerp van dit moderne gebouw. Gelegen in het welstandsgebied ‘wederopbouwarchitectuur’ zijn metselwerk en beton de basismaterialen voor het hoofdvolume van het gebouw. En de bijzonder vormgegeven dakverdieping van de voormalige bebouwing op deze locatie is een uitgangspunt voor een verbijzondering van de bovenste verdiepingen in materiaal en architectuur.
Kunstwerk in de gevel
Het gebouw bestaat uit drie delen waarvan er één het hoogteaccent vormt ter plaatse van de Houtrustbrug. Op de scheiding tussen ‘hoog- en laagbouw’ wordt de architectuur van de topverdiepingen gedeeltelijk naar lagere verdiepingen doorgezet om de gebouwlengte optisch te breken en om de hoogtewerking van het gebouw te versterken. Een verticale oriëntatie van gevelopeningen en balkons hebben aansluitend hierop een versterkend effect. Bijzonder en beeldbepalend binnen dit raampatroon is de herplaatsing van het grote beton reliëf kunstwerk van de voormalige bebouwing op de kop- en entreegevel.
Het gebouwhoge kader rondom de balkons is een mooi aansluitend element op de architectuur van de naastgelegen bebouwing aan de Conradkade. In contrast hiermee hebben de bovenste verdiepingen een horizontale architectuur met speelse raamindeling. Binnen dit ontwerp is elke woning breed georiënteerd aan de gevel met veel glas tot op vloerniveau voor een optimaal uitzicht vanuit elke ruimte.
Opdrachtgever: Conradstaete I
Aannemer: Heembouw Wonen
SWINN, constructeur
Wolf Dikken, adviseur bouwfysica en brand
Foto’s: Klunder Architecten
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.
Recente reacties