haaghuis, duurzame woning met lamellen tegen de zon

Inzending Berlagevlag: Haaghuis – HAGUE architects

(Bijna) energie-neutrale woningen zijn inmiddels gemeengoed. Nul-op-de-meter-woningen zijn dat helaas nog niet, laat staan min-op-de-meter-woningen. Het is tekenend voor de duurzaamheidsambitie van de gemeente Den Haag om juist in een wijk met ruime woningen op vrije kavels kansen te laten liggen. In een haard of houtkachel bijvoorbeeld (vaak duurder dan een warmtepomp) verbrandt men liever hout dan dat men ermee bouwt. Dat het ook anders kan bewijst het energie-positieve huis: het haaghuis.

“sun catcher” en lamellen

Hoe ziet het jaren 30 huis van déze eeuw eruit? Dat is de vraag die Hague architects zich stelde voorafgaande aan het ontwerp. Een van de eerste schetsen gaf als antwoord een “sun catcher”, vormgegeven door een opengewerkt kader dat het huis verbindt met de tuin en het terras. Dit kader bestaat uit een grijze betonstenen plint en een vergrijzende houten lijst die naadloos overgaat in de houten-latten-gevels op het noordwesten en noordoosten. Binnen het kader springt de sterke dynamiek van de architectonische klimaatregeling in het oog: de aluminium lamellenschermen laten opengeschoven de zonnewarmte binnen in de winter. Dichtgeschoven zorgen ze voor koelte in de zomer, en privacy in de avond.

Verstopte voordeur

Binnen het volume van de garage heeft de poort van het beschutte entreeportaal een dubbelfunctie. Wanneer deze “geopend” is, is de “voordeur” rechtstreeks van buiten toegankelijk via het overdekte portaal, terwijl de garage afgesloten is door dezelfde poort. Wanneer de poort “gesloten” is, functioneert de “voordeur” als tussendeur tussen huis en garage. Dan vormt de automatische garagekanteldeur feitelijk de “voordeur”. Tijdens de eerste halloweenviering in de buurt vroeg een kind waar de voordeur zat. Als antwoord kreeg het dat die was verstopt.

Minimale voetafdruk en maximale woonruimte

In plaats van één grote vide is een trapvide als “binnenvide” en een verkenning in de gevel onder het dakoverstek als “buitenvide” bedacht waartussen beneden het kookeiland zich bevindt als spil van een overwegend open leefruimte met efficiënte looplijnen, prettige zichtlijnen en verhoudingen. Boven bevindt zich dwars tussen deze vides een ruime overloop waarop de kamers uitkomen. De was- en installatieruimte (inclusief binnenunit warmtepomp en wtw-ventilatie) beslaat slechts 3 m2 door de hoogte goed te benutten.

Er is een minimale “voetafdruk” bereikt met maximale woonruimte door middel van eenvoudige volumes uitgevoerd in lichte geprefabriceerde elementen van hout. Voorzien van hoogwaardige isolatie (Rc-waarde 8) en kierdichting (Qv-waarde 0,15). De platte daken tenslotte zijn wit tegen de opwarming en bij uitstek geschikt voor zonnepanelen. Meer dan de benodigde energie (min-op-de-meter) wordt zo uit het zicht opgewekt.

Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Welstand Bouw
Overige betrokken partijen:
Robert Remmerswaal (constructeur)
Visietech (installatie adviseur)
Korevaar Sliedrecht (installatie W &S)
Visser Elektrotechniek
Belfort Projectzonwering
Rob Vreeswijk (keuken en kasten)
Foto’s: Alex Goedemans

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*