Tekst: Petra Brekelmans.
Lang stond villa Ockenburgh verscholen achter een verwilderde haag in het bos. De staat van het rijksmonument werd al maar slechter, terwijl eigenaar gemeente Den Haag wachtte op een ‘sterke financiële marktpartij’ om er een nieuwe toekomst aan te geven. De buurt dacht daar anders over. Een groep betrokken, vrijwillige buurtbewoners en lokale bedrijven schreef Plan B. Zij verenigden zich in de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) en namen het heft in eigen hand.
Drie jaar nadat de buurtplannen bij DSO werden gepresenteerd, bundelden de gemeente en SHBO hun krachten voor een nieuw leven voor de historische buitenplaats. Eind juni 2015 werd de intentie overeenkomst getekend. Op 24 augustus kreeg SHBO de sleutel van een deel van de villa, met het doel om op open monumentendag (12 september) de deuren van Villa Ockenburgh te openen voor het publiek.
In drie weken tijd werd er hard gewerkt door vrijwilligers en sponsoren in natura om een veilige, laagdrempelige uitspanning te kunnen openen in de villa. Brasserie Ock wordt gerund wordt door een combinatie van vrijwilligers en betaalde krachten. Het is een fijne ontmoetingsplaats geworden in het bos. Mensen vanuit de omtrek komen vooral wandelend, te paard of per fiets om te genieten van de sfeer, het uitzicht over het prachtige landgoed, een koffie met een stukje zelfgebakken taart, eenvoudige lunch of pop-up diner in het weekeinde. Op zondagen is er ’s morgens klassieke en ’s middags live jazz muziek op het podium. Op 4 december zal ons eerste ‘Ock Open Podium’ plaatsvinden. Inmiddels leeft Landgoed Ockenburgh weer!
Op maandagen is de villa gesloten voor het publiek. Dan is het vrijwilligers-klusdag. Er worden fietsen- en paardenrekken gemaakt van boomstammen. Er is een tochtsluis gemaakt. Ook wordt er door vrijwilligers schoongemaakt, bloemen geschikt en in de tuin gewerkt. Vrijwilligers uit het Westland en Den Haag werken samen en sluiten vriendschappen: niet in geld uit te drukken. We willen de mensen laten genieten van natuur en cultuur en elkaar laten inspireren door elkaar te ontmoeten. Precies zoals de eerste eigenaar van het landgoed Jacob Westerbaen het ooit in 1654 bedoelde.
Toekomst
Natuurlijk is het plan voor Villa Ockenburgh niet eenvoudig. Veel geld is er door de jaren heen niet gereserveerd. Het gezamenlijk toekomstdoel is een kleinschalig, laagdrempelig, breed gedragen, financieel zelfstandig draaiend rijksmonument. Het gebouw wordt ingevuld met een café-restaurant, een educatief centrum met multifunctionele zaal, een multi-inzetbare kas, een moestuin, een buitenbar die uitkijkt op de moestuin en een klein aantal hotelkamers. Dit plan gaan we stap voor stap verwezenlijken. Dit doen we door de krachten te bundelen van gemeente, burgers en studenten, donaties en fondsen. Stap voor stap werken naar deze ‘inclusieve’ toekomst (waar iedereen zijn/haar steentje kan bijdragen) is onze missie.
Villa Ockenburgh heeft een geschat achterstallig onderhoud opgelopen van 3 miljoen euro. In 2016 zal de casco restauratie van start gaan. De gemeente Den Haag zal dit stuk van de achterstalligheid betalen met onder andere gelden van de provincie Zuid Holland. SHBO zorgt voor reuring en zet de oude buitenplaats weer op de kaart. Ook werft SHBO aanvullende middelen voor de restauratie en onder andere de bouw van een Westlandse kas en de aanleg van een moestuin. SHBO heeft zich ook hard gemaakt voor een plek voor scouting vereniging De Rimboejagers. Zij hebben hun scouting hut nu in het voormalige ‘Chalet Ockenburgh’. Het feit dat er weer kinderen zijn in Ockenburgh is ‘goud’ waard. Ook hier is geen ‘sterke financiële marktpartij’ voor nodig.
Samen sterker in Den Haag! Onze Haagse coalitie beschrijft dit met twee woorden: Haagse Kracht!
Petra Brekelmans is voorzitter van de stichting tot behoud van de historische Buitenplaats Ockenburgh (met Anbi status). Voor meer informatie: www.buitenplaatsockenburgh.nl
Recente reacties